Weetjes

/Weetjes
Weetjes 2017-07-17T11:08:00+00:00

Lees hier het antwoord, tips & tricks op al jouw vragen omtrent voeding, gezondheid en diëten.

Maakt alcohol dik?

Alcohol komt via je maag in het bloed terecht. Het bloed verdeelt de alcohol over het lichaamsvocht. Vrouwen hebben gemiddeld meer lichaamsvet en minder spieren dan mannen en hebben daardoor minder lichaamsvocht. Een mannenlichaam bestaat voor 55% uit water, een vrouwenlichaam voor 45%. Als een man en een vrouw evenveel drinken heeft de vrouw dus meer alcohol in haar bloed. Daarnaast breken vrouwen minder alcohol af in de maag, waardoor er bij eenzelfde hoeveelheid meer alcohol in de bloedstroom terechtkomt. Tot slot hebben ze een iets kleinere lever die trager alcohol afbreekt.

Alcohol vergt veel van de lever. Een van de bekendste mogelijke gevolgen is levercirrose. De lever breekt de alcohol af. Alcoholverwerking gaat ten koste van vetverbranding. Als er veelvuldig gedronken wordt, wordt het vet opgeslagen in plaats van verbrand. Dit leidt tot leververvetting. In zeldzame gevallen ontsteekt de lever (hepatitis). Door de ontsteking gaan levercellen verloren en ontstaat bindweefsel. Als je blijft doordrinken kan levercirrose (leververharding) ontstaan, een ernstige en ongeneeslijke aandoening van de lever. Bindweefsel komt in de plaats van levercellen en de lever kan niet meer werken.

De energie die alcohol levert, kan niet worden opgeslagen in het lichaam dus het geeft directe energie. De suikerspiegel dealt door de alcohol, wat maakt dat je honger/trek krijgt in vooral koolhydraatrijke produkten als chips,  toostjes enz.

Probleem is wel dat het lichaam de energie uit de alcohol haalt en de energie uit voeding opslaat als vet.  Dus niet zozeer de alcohol maakt dik maar het geen wat je erbij eet. Nu is er een groot verschil wát men erbij eet. De wijnboer in Frankrijk zal niet snel een frikandel bij zijn Chassagne Montrachet eten, terwijl er in de kroeg in Nederland gezocht moet worden naar een stokbrood en een kan water. Eerder zal er bij een glas bier pinda’s of chips worden gegeten en bij wijn een stukje kaas. De veel waargenomen Nederlandse bierbuik is dan ook meer gevolg van het eetpatroon dan van de bierconsumptie zelf. 

 

Toch hoor ik veel mensen zeggen; ‘toen ik geen alcohol meer dronk viel ik af’. Ook dit heeft weinig met de alcohol zelf te maken. Naast dat één glas wijn ontspant neemt het ook remmingen weg. De vastbeslotenheid om niets te eten verdwijnt wanneer men een glaasje gedronken heeft en bij geheelonthouding geeft men er niet aan toe.

Hoe komt het dat sommige mensen alles kunnen eten en niet dik worden?

Je lichaam heeft energie nodig om goed te kunnen functioneren, net als een auto benzine.  Die energie krijg je binnen via je voeding. Als je meer energie tot je neemt dan je verbruikt, word je dikker. Als je evenveel energie tot je neemt dan je verbruikt , ben je in balans en blijf je op gewicht. Als je minder energie tot je neemt dan je verbruikt,  val je af! Als je goed weet hoeveel energie (kcal) er in je voeding zit en je weet ook hoeveel je nodig hebt per dag, zul je nooit aankomen!! Zo kun je dus alles eten wat je wilt!
Als iemand dik is, heeft hij al heel erg lang meer gegeten dan hij nodig had. Het is maar zelden dat iemand dik wordt van ziekte of medicijnen!

Wat betekent de 48+ op de kaas?

Er zijn kazen waar 20+ op staat maar je kunt ook 30+, 40+, 48+, 50+ en 60+ tegenkomen. Al die nummers hebben niets te maken met de temperatuur of de hoeveelheid gaten in de kaas, maar wel met de hoeveelheid vet. Als je in de supermarkt of bij de kaasboer de verschillende kazen goed bekijkt, zie je allerlei nummers staan. Er zijn kazen waar 20+ bij staat maar de andere nummers kun je ook tegenkomen.
Kaas bestaat voor een groot deel uit water. Als je 100 gram kaas koopt is 40 gram van die kaas water. Dan blijft er dus 60 gram kaas over. Wanneer er nu 48+ op de kaas staat, dan betekent dat, dat 48% , van die 60 gram kaas, uit vet bestaat. 48% van die 60 gram is 29 gram. Van de 100 gram kaas die je koopt is dus 29 gram vet. Ingewikkeld hè, je ziet dat een beetje rekenen bij kaas eten erg nuttig kan zijn! De 48+ kaas is één van de vetste kazen die er is. De kaas wordt dan ook wel ‘volvet’ genoemd. Daarmee is deze kaas één van de minder gezonde kazen want het vet dat in kaas zit, is verzadigd vet en dat is verkeerd vet. Waar je zo weinig mogelijk van binnen moet krijgen. Maar kaas levert ook veel goede dingen als calcium (kalk) voor gezonde botten. Kies daarom liever voor een minder vette kaas, als 20+ of 30+ kaas.