Door zelf sausjes te maken leer je creatief te zijn met smaken en hoe simpel jij een gezonde versie als dip op tafel kunt zetten. Lekker bij rauwkost of lekker bij de gourmet of fondue. Maak een feestje van jouw rauwkost met dip.
Recept voor dip:
De basis dipsaus wordt als volgt gemaakt: – 100 gr magere kwark of magere yoghurt (je kunt ook plantaardige yoghurt gebruiken voor een vega variant)- 3 el mayonaise (of vega mayo voor vega variant) – peper, zout (dit is natuurlijk voor meerdere keren dippen)
Op deze basis kunnen meerdere varianten worden losgelaten.
Kies jouw favoriete smaak.
Voeg de volgende ingrediënten toe aan de basis saus:
Kerriesaus: bak 0,5 eetlepel kerrie en ½ gesnipperd uitje in wat olijfolie. Zet het gas uit en laat afkoelen. Snijd een stukje appel heel fijn, voeg beetje citroensap toe ter voorkoming van bruine appel. Meng alles en breng op smaak met peper en zout.
Tomatensaus: voeg 1 á 2 eetlepels tomatenpuree toe en maak op smaak af met citroensap, peterselie, peper en zout.
Kruidensaus: maak keuze uit de volgende kruiden: tijm, peterselie, bieslook, selderij, lavas, dragon, kervel, majoraan, basilicum. Dit kunnen zowel verse als gedroogde kruiden zijn.
Knoflooksaus: pers 1 á 2 teentjes knoflook uit, peterselie, 1 eetlepel gembersiroop. Breng op smaak met peper en zout.
Uiensaus met sambal: roer een halve gesnipperde ui erdoor. Je kunt eventueel de ui bakken. Kneepje tomatenketchup. Voeg een theelepeltje sambal oelek toe voor wat pit.
Paprikasaus: voeg 1 theelepel tot 1 eetlepel paprikapoeder toe. Snijd een stukje rode paprika heel fijn en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout.
Mosterdsaus: roer 1 á 2 eetlepels grove mosterd door de saus. Maak op smaak met citroensap, eventueel gesnipperde zilverui of augurk toevoegen.
0 Reacties