Home » Blog » Afvallen » Mag ik na 8 uur in de avond nog eten?

Mag ik na 8 uur in de avond nog eten?

door | 14 jul, 2022 | Afvallen, Gedragsverandering, Informatie, Tips

Veel mensen stellen mij deze vraag: “Mag ik na 20 uur nog eten?”
In de avond wordt er heel wat weg gegeten en gedronken.
Een gezellige avond met hapjes of gewoon omdat je er zin in hebt.

Om af te vallen zijn een paar dingen belangrijk voor jou om te weten.
Jij kunt dan handelen naar wat bij jouw doel past.

  • Rond 20.00uur gaat je lichaam al in de ruststand. Het wil eigenlijk dat jij gaat relaxen.
    Veel mensen hebben in de avond nog veel dingen te doen en dat ervaren wij als een ongewenst gebrek aan energie. Als je overdag al laag in je energie zit, dan zal je dit in de avond ‘extra’ voelen. Vaak uit zich dit in eetbuien van chips of koek want deze geven het lichaam de snelle energie wat het nodig heeft.
  • Wanneer je elke avond na 20 uur nog eet, dan is jouw bloedsuikerspiegel gewend om dan te pieken. Het zal dus elke avond weer rond dat tijdstip willen pieken en dat betekent een ‘trek’ moment dus snaaien/grazen!!
    Wil je dit eetmoment gaan skippen, dan zal je de eerste dagen even sterk moeten zijn. De werking van de bloedsuikerspiegel zal zich met een aantal dagen aanpassen en dat moment om 20 uur niet meer hebben.
  • Wanneer je eet of drinkt is het lichaam druk met het verwerken van jouw voedsel en slaat energie op. Andere processen staan even in de wacht. Eet of drink jij dus voor het naar bed gaan, dan is jouw lichaam bezig met het verwerken van voeding en niet met het voorbereiden van de nachtrust. De aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt hierbij even in de wacht gezet. Slecht in slaap komen of slecht slapen is dan het gevolg.
  • Tijdens je slaap worden veel herstel processen aangezet, zoals spieropbouw en cel-herstel. Deze processen zijn super belangrijk en dit wil je dan ook niet verstoren. Wanneer je 3 á 4 uur voor het slapen gaan niet meer eet, zal cel-herstel het beste verlopen. Zou je kort voor het slapen gaan nog eten dan mis je een periode van herstel.
  • Wanneer je wilt afvallen, is het belangrijk om te kijken wat je de hele dag al gegeten hebt. Is er nog ruimte om een tussendoortje te nemen of is dat teveel energie? In de avond nog eten, geeft vaak een inname van véél méér calorieën. De keuze in wat je gaat eten is vaak niet al te best en meestal teveel. Bekijk je voeding reëel en maak het niet mooier dan het is. 😜 Je gewicht op de weegschaal is hier het bewijs van!!

Wat is dus beter?
Dat ligt aan de tijd van naar bed gaan en deze is bij iedereen anders.
Ik slaap beter wanneer ik na 18.00-18.30u niets meer eet en ik ga om 22.00-22.30u naar bed. Zo blijft mijn lichaam beter in balans en werken vele processen soepeler, voel ik me fitter en ervaar meer energie. 😃

Ga eens ontdekken waar jij goed bij slaapt, afvalt of gewoon meer energie ervaart.
Succes!

Lieve groetjes,
Petra 😀

Over mij

Met aandacht en respect help ik jou graag door het proces van afvallen en leefstijlverandering heen.

Gerelateerde artikelen

Als je geen resultaat op de weegschaal ziet….

Als je geen resultaat op de weegschaal ziet….

Mensen focussen met afvallen alleen op gewicht. Wat mij betreft is dit een slechte zaak.
Verandering van leefstijl heeft niet alleen impact op jouw gewicht maar ook op de hoeveelheid spiermassa en vetmassa. Op de samenstelling en gezondheid van je lichaam dus! Een lichaam moet eerst gezond worden om te kunnen afvallen.

lees verder
Afvallen kun je leren!

Afvallen kun je leren!

Afvallen kun je leren! Heel veel mensen hoppen van dieet naar dieet. Ze volgen allerlei trend gevoelige diëten en boeken eigenlijk maar een klein...

lees verder
De sleutel tot het succes van afvallen!

De sleutel tot het succes van afvallen!

Ja, nu denk je natuurlijk; “Weer zo’n gezondheidsverhaal wat er allemaal zo goed is!”
Nou nee, ik wilde jou eigenlijk uitleggen wat één heel erg belangrijk punt van verandering is, wat jou voor 50% gaat helpen om succes te hebben met afvallen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin