Home » Blog » Afvallen » Waarom val ik niet af?

Waarom val ik niet af?

door | 23 jun, 2022 | Afvallen, Beweging, Gedragsverandering, Informatie, Tips, Voeding

Dit is één van de meest gestelde vragen die ik krijg in mijn praktijk. En wat een goede vraag is dit zeg!

Meestal is de oorzaak dat er geen calorie tekort is. Veel mensen onderschatten wat ze allemaal eten en drinken.
Je kunt namelijk super gezond eten maar wel teveel eten. Als je elke dag veel noten, zaden, dadels, kokos en avocado’s eet, dan is de kans groot dat je boven je energiebehoefte eet. Ook het eten van brood of crackers tussendoor zorgt ongemerkt voor teveel calorieën. Je belegt ze vaak met energierijke vleeswaren die jouw totaal niet voeden. Het nuttigen van alcohol zorgt ook vaak voor een stilstand in het afvallen of men komt er zelfs van aan. Alcohol is een gifstof. Je lichaam doet er alles aan om de alcohol zo snel mogelijk weer uit je lichaam te werken. De processen die nodig zijn om af te vallen zullen even in de wacht komen te staan. Eén daarvan is de vetverbranding. GEVOLG: JE VALT NIET AF!

JE EET MEER DAN JE DENKT, OF JE VERBRUIKT MINDER DAN JE DENKT.

Het kan ook een combinatie van beiden zijn! Belangrijk is om je voeding en beweging eens onder de loep te nemen en bewust te worden van wat je nou eigenlijk echt aan het doen bent. Wat en hoeveel eet, drink, beweeg, rust jij nou eigenlijk ECHT! Zoals ik hierboven al vermeld wordt voeding vaak ONDERschat en de beweging wordt vaak OVERschat.

Schrijf eens een weekje (*incl. weekend) op wat je allemaal eet en drinkt. Schrijf daar je beweging en wat je allemaal doet bij en weeg je geregeld zodat je het gewicht ook in beeld brengt. Vaak zorgt het opschrijven alleen al voor betere keuzes en gaan mensen ineens wel afvallen. Bewustwording en inzicht krijgen is NOODZAAK bij een plan van afvallen en zeker wanneer het moeizaam gaat. Kijk goed naar de dagen waarop het goed is gegaan. Dat zijn nl de dagen waar jij van kunt leren.

Het kan ook zijn dat je door de weeks onder je energiebehoefte eet en in het weekend toch wat meer geniet van dingen. “Je vindt dan dat je het wel verdiend hebt! 😊” Bij deze manier van eten/drinken/genieten voelt het bij jou alsof je ook echt de hele week strak in je plan zit. Doordat je het 5 dagen mooi doet maar het op 2 dagen toch laat vieren, geeft dat geen verandering in jouw gewicht. In dit geval ben je aan het balansen en blijf je op hetzelfde gewicht hangen. Wees dus reëel en zet je gedrag en handelen in teken van jouw doel. Kijk niet alleen naar je voeding en beweging maar kijk vooral hoe jij in het leven staat en hoe jouw gedachten zijn over wat je aan het doen bent. Vind je het een gedrag wat zinloos is? Dan zal je doel niet bereikt worden. Wie gaat in dit geval een leefstijlverandering volhouden? Niemand toch?

Blijf met je voedingskeuze altijd dicht bij jezelf en volg NOOIT klakkeloos een dieet. Leer te luisteren naar je lichaam; wat vertelt het jou? Leg de verantwoording van afvallen bij jezelf neer en niet bij een ander. Zorg dat voeding jouw gezondheid verbetert, lekker is en nooit TEVEEL is. Heb je deze punten op de rit, dan gaat het jou zeker lukken!

Veel succes!
Lieve groetjes,
Petra 🍏

Over mij

Met aandacht en respect help ik jou graag door het proces van afvallen en leefstijlverandering heen.

Gerelateerde artikelen

Diverse sausjes voor rauwkost

Diverse sausjes voor rauwkost

Door zelf sausjes te maken leer je creatief te zijn met smaken en hoe simpel jij een gezonde versie als dip op tafel kunt zetten. Lekker bij rauwkost of lekker bij de gourmet of fondue. Maak een feestje van jouw rauwkost met dip.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin