Home » Blog » Gedragsverandering » AFVALLEN = Gewoonte – Automatisme – Routine

AFVALLEN = Gewoonte – Automatisme – Routine

door | 17 nov, 2023 | Gedragsverandering

Je vraagt je vast vaak af hoe die ene vriendin zo goed afvalt of waarom die andere vriendin zo mooi en stabiel op gewicht kan blijven. Wat deze mensen goed beheersen is dat hun leefstijl in de basis gebouwd is op; gewoontes, routines en automatismen. Deze gedragseigenschappen zijn de basis voor het slagen van een afvalplan. Ook ik heb deze dingen mezelf aangeleerd tijdens mijn leven om een stabiel gewicht te kunnen behouden. Hoe ik dat deed ga ik je nu vertellen:

Toen ik een puber was vloog ik alle kanten op. Ik was snel afgeleid, vond alles ‘leuk’ en hield van enige spanning in het leven. Mijn thuissituatie was niet onbezorgd, mijn moeder was tijdens mijn pubertijd ziek en overleed toen ik net 19 jaar was geworden. Je zou het niet bedenken maar juist in deze periode van mijn leven heb ik super veel geleerd over mezelf en wat ‘mijn aandachtspunten’ waren. (Emoties kunnen je zoveel meer leren wanneer je naar de oplossingen zoekt)
Bovenaan mijn lijstje stonden dan ook de punten: Gewoonte, Routine en Automatisme. Deze punten moesten volgens mijn eigen gevoel DUBBEL en DWARS aandacht krijgen. Deze punten gaven mij rust in het hoofd en een houvast in het leven.

Vanaf ongeveer mijn 18de jaar begon ik serieus met een ochtendritueel: opstaan, wassen, huis opruimen en op de fiets naar het werk. Lekker actief je dag starten dat voelde bij mij super goed. Ik had ondertussen regenkleding aangeschaft zodat ik geen excuus had om niet te gaan fietsen. Vandaag de dag start ik nog steeds de dag met een flinke wandeling.
Mijn lunch pakket maakte ik in de avond zodat ik altijd mijn eigen lunch mee kon nemen. Mijn collega’s gingen regelmatig naar de broodjeszaak om ‘lekkere’ broodjes te halen maar daar deed ik zelden aan mee. Ik stelde aan mezelf, vanaf dag 1 dat ik werkte, de regel: ‘lekker’ eten en traktaties neem ik alleen in mijn vrije tijd met familie en vrienden en dan alleen het lekkerste. Woh, dat heeft mij héél véél taartjes en ‘lekkere broodjes’ gescheeld EN VOORAL VEEL CALORIEËN.

Ook ben ik toen begonnen met wandelen. Eerst 1 X per week en dat bouwde zich in de loop der jaren op tot dagelijks 12.000 tot 18.000 stappen per dag. (vandaag de dag tellen we stappen, vroeger de minuten) Elke keer liep ik weer wat meer. Deze routine is eigenlijk gelijk opgelopen met mijn leeftijd: hoe ouder ik werd, hoe meer ik ging wandelen. Ik vond dit belangrijk omdat ik zo lekker kon eten en toch op gewicht kon blijven. Ik merkte dat ik er ook meer voor moest doen om op gewicht te blijven.

Als ik op mijn 19de een weekje streng deed met eten en bewegen, viel ik in een week makkelijk 1,5 kilo af. Nu op mijn bijna 56ste levensjaar moet ik er wel meer voor doen of het duurt gewoon langer. Dat zijn dan de ‘nadelen’ van oud worden. Afbraak van spiermassa en de overgang zorgen er beide voor dat mijn lichaam meer en op andere plekken (buik) vet wil opslaan. Een aanpassing in mijn beweeg en eet patroon was dus nodig rond mijn 45ste levensjaar.

Deze aanpassing maakte ik door krachttraining te starten wat ik nu ongeveer 8 jaar beoefen. Ik doe het 1 X maar ook vaak 2 X per week. Ook hierbij weer: door het in een vast ritme te gaan beoefenen, maakte ik er een GEWOONTE van. Wanneer ik niet ga trainen, mis ik het nu dus echt. Je gelooft het niet maar het is echt waar. 😊 Het heeft zelfs invloed op mijn brein. Ja echt. Ik voel me ook veel beter met krachttraining in mijn leefstijl. Dat is dus wat het doet!!

Ook zo met het schoonmaken van je huis of boodschappen doen. Allemaal klussen die je liever uitstelt. Zo stelde ik op mijn 19de de regel: “Eerst je huis op orde, dan wat leuks doen.” Als ik dan een zaterdag met mijn zus ging winkelen, had ik voor het winkelen mijn huis al aan kant. Als ik dan thuis kwam kon ik lekker relaxen i.p.v. als een gek nog je huis door vliegen. Mijn tweelingzus verklaarde mij voor gek, mij gaf het een opgeruimd gevoel.

Zo bouwde ik langzaam allerlei gewoontes in. Ik noem ze ook wel trucjes want soms is het goochelen met de tijd die je hebt.
DAGELIJKS PLANNEN MAKEN IS DUS EEN SUPER GOED IDEE. Wanneer je niets plant en de dag laat komen, gaan vaak plannen als afvallen moeizaam en uiteindelijk niet lukken.

Kijk eens waar jij een ritueel van kunt maken. Doe dingen in jouw dag die je energie geven. Blijf ALTIJD veranderen/groeien en leer van jouw moeilijke situaties.
Het leven loopt altijd anders dan je had bedacht dus wees ook flexibel. Maak het niet moeilijk voor jezelf.

Groetjes van Petra 😊

Over mij

Met aandacht en respect help ik jou graag door het proces van afvallen en leefstijlverandering heen.

Gerelateerde artikelen

De 10 slimste marketing trucs van de supermarkt

De 10 slimste marketing trucs van de supermarkt

Je hebt het niet direct in de gaten maar de supermarkt is een jungle vol met allerlei ‘trucjes’ om jouw koop gedrag te beïnvloeden. Hoe meer, hoe beter! Het is één groot marketing hol waar wij dagelijks doorheen lopen. Daarom de 10 meest gebruikte marketing trucjes voor jou op een rij;

lees verder
De beste tip om stress te verminderen

De beste tip om stress te verminderen

Stress. Iedereen heeft weleens te maken met stress. De één meer dan de ander.
Ieder mens gaat anders om met stress. Waar de één geen probleem van maakt, kan de ander diep van in de put raken. Zelfs in de beleving van stress is ieder mens dus uniek.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin