Home » Blog » Gedragsverandering » Afvallen kun je leren!

Afvallen kun je leren!

door | 18 mrt, 2021 | Gedragsverandering

Afvallen kun je leren!

Heel veel mensen hoppen van dieet naar dieet. Ze volgen allerlei trend gevoelige diëten en boeken eigenlijk maar een klein beetje resultaat. Vaak zijn ze deze diëten snel zat en vervallen weer in oude gewoontes waar dat ‘ene’ gewicht bij hoort en vaak zelfs nog wat meer.
Ze zeggen dan vaak: “Het is niet voor altijd vol te houden!” of “Ik heb geen motivatie!” of “Ik wil genieten van het leven!” Allemaal uitspraken die passen bij ‘een dieet volgen’ voor tijdelijk.

Wat, als ik jou vertel dat je afvallen kunt leren!! Dat afvallen een vaardigheid is die jij kunt leren 😊 en die je dient te oefenen.

Afvallen heeft niets met intelligentie te maken. Mensen met overgewicht en die moeite hebben met hun voeding, kunnen mega succesvol zijn op andere vlakken in hun leven.
Kijk bijvoorbeeld naar Oprah Winfrey; super succesvol en altijd bezig met haar gewicht!

Afvallen vergt oefening!

Afvallen en afgevallen blijven, vergt veel oefening. Het is een vaardigheid die je moet ontwikkelen en dat gebeurt niet in een week. Hier is meer tijd voor nodig waarin je moet oefenen, oefenen en oefenen!! Soms gaat het mis en dan probeer je het opnieuw.

Zeg ik, soms? Ik bedoel heel vaak! Dat hoort ook bij het leven. De diëten die je hebt gevolgd zijn waarschijnlijk prima maar het past niet helemaal in jouw leven. Wat het dieet voorschrijft sluit misschien totaal niet aan bij hoe je nu leeft. De stap is te groot om te nemen en dus moeilijk om vol te houden.

Toen je auto leerde rijden, mocht je de eerste les alleen sturen, daarna kwam het schakelen erbij. Later het inparkeren, de hellingproef en ook de theorie regeltjes. Al deze stappen heb jij gemaakt bij het autorijden en het rijbewijs halen. Zulke stappen heb jij ook nodig bij het leren afvallen.

Het is namelijk zo: je moet uit je comfortzone en veranderen. Pas dan kun je toewerken naar het resultaat. Het resultaat is namelijk anders dan wat het nu is, dus moet je ook andere dingen doen om het te laten slagen.

Het gaat dus niet om het vermijden van het moeilijke moment maar het moeilijke moment zien als les,  informatie, verandering, weer een stap dichterbij.

Consistentie verslaat perfectie!

Veel mensen vinden dat het perfect moet gaan. Dat ze het perfect moeten doen. Bij de eerste de beste keer dat het even niet lukt, stoppen ze ermee.

Maar echt! Laat de perfectie los als het gaat om afvallen. Leer waar jouw lichaam zich goed bij voelt en waar het klachten van krijgt. Leer van de moeilijke momenten waarbij je even buiten het boekje gaat. Deze heb je nodig om te veranderen.

Blijf consequent en geduldig. Ga er helemaal voor. Beleef de moeilijke momenten. Als het een keer niet lukt, is dit enkel informatie. De dingen die je doet komen niet gelijk de dag erna tot uiting maar zullen na een langere tijd merkbaar en zichtbaar zijn.

Het opstaan na het vallen maakt je sterk!

Elke stap die je zet, elke keer als je weer opstaat nadat je bent gevallen verhoogt je succes. Vermijd de moeilijke momenten niet; vecht erdoorheen! En voor je het weet is de vaardigheid een gewoonte geworden binnen je dagelijkse gedrag. Je kunt het!

Liefs van Petra

Over mij

Met aandacht en respect help ik jou graag door het proces van afvallen en leefstijlverandering heen.

Gerelateerde artikelen

Ik heb last van (vr)eetbuien in de avond!

Ik heb last van (vr)eetbuien in de avond!

Vaak hoor ik in mijn praktijk dat een eetbui in de avond een groot probleem is. Mensen vragen mij dan vaak wat ze kunnen nemen maar vragen eigenlijk nooit naar de reden van de eetbui. Hier de meest voorkomende redenen waarom je in de avond een eetbui krijgt

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin