Home » Blog » Gedragsverandering » Hoe kom ik van mijn snaaibuien af?

Hoe kom ik van mijn snaaibuien af?

door | 4 sep, 2023 | Gedragsverandering

We hebben het allemaal weleens; lekkere trek, zin om te snaaien, vreten. De één heeft het dagelijks, de ander alleen in het weekend. Wat is dat toch dat het je steeds weer overvalt en je er niet tegen bestand bent om het niet te doen?

Wanneer je het af en toe eens hebt, hoeft dat geen probleem te zijn. Wanneer het jouw stemming, gewicht en gedrag gaat beïnvloeden, is het tijd om er iets aan te doen.

Waarom heb ik snaaibuien?
De meeste mensen kijken puur en alleen naar het moment zelf. Ze hebben zin in chips, snoep, koek of willen gewoon veel eten. Ze denken dat het ligt aan het soort voeding waar je naar hunkert: het is tè lekker en niet te weerstaan. Dat is volgens hun de reden dat ze keer op keer weer vervallen in hun “snaai patroon”.
Nee, hè hè, dat is natuurlijk niet de reden van jouw snaaigedrag. Het gaat om de tijd die vóóraf gaat aan jouw snaaibui. Wat gebeurt er vooraf aan jouw snaaibui? Wat is de reden dat je lekkere trek hebt? Daar moet jij naar op zoek. Dit kunnen tientallen redenen zijn. Ik noem de meest voorkomend redenen:

  • Je hebt tè weinig gegeten
  • Je zit in suikerverbranding en jouw suikerspiegel is de hele dag aan het pieken
  • Je hebt stress
  • Je bent moe
  • Je verveelt je
  • Het is een ‘slechte’ gewoonte geworden

Zo zijn er nog talloze redenen die ervoor kunnen zorgen dat jij toch dat halve pak koek opeet terwijl dat niet jouw plan was.

Wat kun je eraan doen?
Het simpel zeggen dat je het niet meer gaat doen, is niet genoeg. Je moet zien te achterhalen wat jouw beweegreden is tot die snaaibui. Als je het moment aanpakt die het veroorzaakt, dan ben je écht jouw gedrag aan het aanpassen en ook voor ALTIJD!
Dit is wat jij ook wil: een leefstijlverandering voor altijd.

Heb je tè weinig gegeten? … Eet dan met regelmaat en voldoende.
Is jouw suikerspiegel constant aan het pieken? … Eet geen suiker en snelle koolhydraten.
Heb je stress? … Zorg dat je lichaam e geest kunnen ontspannen. Rust!
Ben je moe? … Ga op tijd naar bed en blijf niet zitten.
Verveel jij je? … Zoek een hobby om te doen: haken, breien, tekenen, schrijven, enz.
Is het een ‘gewoonte’? … Vervang de slechte ‘gewoonte’ voor een ‘goede’ gewoonte.

 >>Haal geen verleiding in huis<<
Ook heel belangrijk; haal geen snaaiwerk in huis. Néé, ook niet voor jouw visite. Wanneer je onverwachts visite krijgt, zullen ze echt wel begrijpen dat je niets in huis hebt. Desnoods rij je even heen en weer naar de supermarkt voor een hapje. De supermarkt is tot 22.00 uur open dus voorraad thuis hebben is niet nodig. Neem dit deel ook serieus want dit is ook een onderdeel van jouw snaaigedrag veranderen.

Kortom:
Kijk naar de bron van jouw snaaimoment. Waarom heb je lekkere trek en wil je snaaien? Pak de bron aan. Vraag jezelf af waarom jij wil eten. Het gaat niet om het eten zelf maar om wat er in jouw hoofd gebeurt.

Ga hier eens rustig mee aan de slag en word bewust van wat je aan het doen bent. Als je weet hoe het bij jou werkt, kun je het voor altijd veranderen.
Succes.

Groetjes Petra

Over mij

Met aandacht en respect help ik jou graag door het proces van afvallen en leefstijlverandering heen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin