Home » Blog » Gedragsverandering » Relatie tussen jouw omgeving en jouw gezondheid

Relatie tussen jouw omgeving en jouw gezondheid

door | 30 apr, 2021 | Gedragsverandering, Tips

Hoe groot is de invloed van jouw omgeving op jouw gezondheid?

Kijk nu eens om je heen…Wat zie jij allemaal liggen?…Koekjes op tafel? Chips in jouw openstaande kast? In jouw koeling “kant&klare’ salades voor op brood? En ga zo maar door….

We hebben allemaal een vast patroon in ons dagelijkse ritme maar zeker ook in wat we in ons boodschappen karretje gooien als voorraad voor thuis in de kast.

Als je wilt werken aan een fit en gezond lijf, is het belangrijk dat je een gezonde omgeving creëert waarin je de juiste keuzes kunt maken.

Zonder dat jij dat misschien doorhebt, is jouw omgeving voor een groot deel verantwoordelijk voor jouw voedings- en gedragskeuze en dus voor het slagen van een gezondheidsplan.
Als je het simpel gaat bekijken, zijn er 3 ringen van gebieden die invloed hebben op jouw keuzes.

 1. Jouw kleine wereld: (de eerste ring)
  Dit ben je zelf in je eigen huis, tuin of keuken. Deze kleine wereld heb jij zelf gecreëerd. Hier heb jij dus alle invloed zelf op. Je kunt deze wereld inrichten zoals jij dat zelf graag wilt en voor de uitvoering ben jij zelf verantwoordelijk. Hier bedoel ik de keuzes voor jouw gezondheid mee: Wat koop jij voor in de koelkast?..Wat ligt er in jouw voorraadkast?..en ga zo maar door…
  Richt jouw kleine wereld fit en gezond in met veel groenten, fruit, noten, eigenlijk veel natuurlijke producten!! Dan kan er toch niets fout gaan?

 2. De tweede wereld buitenshuis: (de tweede ring)
  Dit ben jij op je werk met collega’s of in de sportschool met je maatjes of uiteten met een vriend(in). In deze tweede ring heb je gedeeltelijk eigen verantwoordelijkheid maar je kunt natuurlijk verleid worden door een collega die bijvoorbeeld op vrijdag middag een wijntje neemt en jou overhaalt om mee te doen. Ook kan deze invloed positief zijn wanneer je totaal geen zin had om te sporten en je sportmaatje staat voor de deur om samen met jou te gaan sporten. Bij deze tweede wereld buitenshuis is het dus belangrijk dat je je omringt met mensen die jou positief beïnvloeden.
  Maak dus een bewuste keuze in vrienden en plekken waar je naartoe gaat.

 3. De derde wereld ver weg: (de derde ring)
  Op deze wereld, de derde ring heb je geen/weinig invloed. Dit betreft vooral de supermarkten en al hun voedingsmiddelen. Bepaalde machten kunnen hier wel veel invloed op uitoefenen, zoals de overheid en de voedingsmiddelen industrie. Wanneer je in de winkel loopt is er een constante verleiding van mooie verpakkingen, slogans als ‘natuurlijk’, ‘bomvol vezels’, ‘verlaagt cholesterol’, ‘laag in vet’, ‘light’, ‘suikervrij’ en ga zo maar door. Op een zak worteltjes worden deze termen niet gebruikt maar staan ze veel beter 😊
  In deze wereld is het dus belangrijk dat je zo natuurlijk mogelijk gaat kiezen. Bijvoorbeeld: boter in een kuipje is bewerkt vet om het smeerbaar te maken en er zijn allerlei stoffen toegevoegd maar Biologisch Roomboter is gewoon en alleen vet met de natuurlijke vitamines. Hier wordt jouw lijf blij van en kan het goed functioneren. Zo simpel is het eigenlijk maar het wordt ons zo verschrikkelijk moeilijk gemaakt.

Zorg zelf dus voor een gezonde “eerste kleine wereld/ring” en een positieve “tweede wereld/ring” zodat je de keuzes in de “derde wereld/ring’ goed en gezond kunt gaan maken.

Over mij

Met aandacht en respect help ik jou graag door het proces van afvallen en leefstijlverandering heen.

Gerelateerde artikelen

Waarom val ik niet af?

Waarom val ik niet af?

Dit is één van de meest gestelde vragen die ik krijg in mijn praktijk. En wat een goede vraag is dit zeg! Meestal is de oorzaak dat er geen calorie...

lees verder
Tips om een verandering tot een succes te maken.

Tips om een verandering tot een succes te maken.

Veel mensen gaan de strijd aan om nu echt die extra kilo’s vaarwel te zeggen of de afspraak om gezonder te gaan eten (dan gaat afvallen vanzelf), minder alcohol of wat dan ook. Bijna iedereen heeft na wel iets wat ze echt anders willen gaan doen.
Denk even aan je eigen ‘goede voornemen’……. en? Lukt het je om deze te realiseren?
Hier een paar simpele tips om het een succes te laten zijn;

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin