Home » Blog » Geen categorie » Bewegen en trainen.. 💪🏽

Bewegen en trainen.. 💪🏽

door | 23 jun, 2022 | Geen categorie

Bewegen, bewegen, bewegen….. Trainen, trainen, trainen…..

Ja het klinkt weer als ‘gezeur’ maar bewegen/trainen vind ik het allerbelangrijkste punt in een gezonde leefstijl. Beweging wordt vaak overschat. In tegenstelling tot voeding, dat wordt vaak onderschat.

Bewegen is iets totaal anders dan trainen. Vaak verwarren mensen deze twee termen en praten ze al snel over dat ze ‘vaak aan het trainen’ zijn.

Bewegen is onderhoud van je lichaam. Je beweegt wanneer je hartslag licht verhoogt en je tijdens je activiteit nog steeds kunt blijven praten. Je bent dan matig intensief aan het bewegen, zoals wandelen, joggen, zwemmen of fietsen.
Met bewegen houd je het lichaam in een goede/gezonde conditie maar je bouwt er geen extra spieren, conditie of kracht mee op. Je houdt het op peil.

Trainen is opbouw. Wanneer je aan het trainen bent, train je elke keer iets zwaarder, harder, sneller of meer om je lichaam te laten groeien in hetgeen je traint.
Bij krachttraining word je steeds iets sterker en bij hardlopen kun je steeds iets verder of sneller.
Maar dit gebeurt alleen als je elke keer de grens van je kunnen opzoekt en er een klein beetje overheen gaat. Je moet bij trainen je lichaam uitdagen om te kunnen groeien. Steeds iets meer doen.

Nu zijn bewegen en trainen allebei super belangrijk in jouw leefstijl.

Bewegen zou iedereen volgens de richtlijnen minimaal 5 X per week moeten doen en dan minimaal 30 minuten per dag. Nu zijn er ook onderzoeken geweest die aantonen dat het belangrijker is om gedurende de hele dag te bewegen en niet langer dan 30-60 minuten stil te zitten. Zou je dus een kantoorbaan hebben of vrachtwagen chauffeur zijn, dan heeft dat blokje om in de avond niet heel veel impact op de gezondheid. Het kan de resterende 23,5 uur van die dag waarin je zit NOOIT goedmaken. Wel is het goed dat je even loopt natuurlijk, beter dan niets doen.

Belangrijk is dus dat je elk uur even opstaat zoals bijvoorbeeld; koffie haalt, even de trap op en neer loopt, even de mappen opruimt of even staand dat ene telefoontje afhandelt. Ik heb de mazzel dat ik elk half uur naar beneden moet om de deur voor een cliënt open te doen. Mocht jij deze mazzel niet hebben, wees dan creatief en bedenk trucjes om te moeten opstaan.

Waar is dagelijks veel bewegen goed voor:

 • Aanmaak van allerlei goede stofjes die jou weerhouden van: neerslachtig zijn, eetbuien krijgen, ongezonde keuzes maken
 • Beweging versnelt de hartslag dus het bloed gaat sneller stromen door jouw aderen. Dit schuurt als het ware de aderwanden schoon/schoner: TOPPER dus bij een te hoog cholesterol of hart- en vaatziektes.
 • De conditie van het lichaam wordt goed op peil gehouden. Je voelt je hierdoor energieker.
 • Bij beweging buiten leer je het lichaam ook om snel te kunnen aanpassen aan koud en warmte. Dit zorgt ervoor dat je niet snel onder een kleedje op de bank belandt.

Trainen zou iedereen aanvullend aan beweging 2 X per week moeten doen. Je kunt het beste spierversterkende trainingen doen. Dit heeft namelijk enorm veel voordelen. Ik zal er een paar noemen.

Waar is trainen allemaal goed voor?

 • Je bouwt er spiermassa mee op dus je verhoogt je energie niveau: in je spieren zitten mitochondriën. Dit zijn de energiecentrales van je lichaam. Door je spieren te trainen, krijg je meer van de energiecentrales en voel je je fitter maar belangrijker nog; je verbruikt ook meer energie zodat afvallen of op gewicht blijven veel makkelijker gaat.
 • Door de spieren in je hele lichaam te gebruiken, kan het vet rondom de spier ook als energiebron gebruikt gaan worden. Dit zorgt ervoor dat een lichaam mooi kan vormen.
 • Mensen die hun spieren regelmatig trainen, hebben meer zelfvertrouwen. Met krachttraining komt er een hormoon vrij die ervoor zorgt dat je zelfvertrouwen groeit. Lekker toch?
 • Ook is de mentale gezondheid met krachttraining veel beter. Voel jij je in de winter wat down? Word lid van een sportschool en start eens met krachttraining.

En voor alle vrouwen die denken dat ze een body-builder lichaam krijgen en dat niet willen:
Het duurt ‘minimaal’ 3 maanden om wat spiermassa op te bouwen en dan moet je ook nog eens behoorlijk zwaar trainen.
Dus het excuus om niet te gaan trainen omdat het een tè gespierd lichaam zal geven, kun je gelijk van je lijst met excuses wegstrepen. Hihi…..😜

Veel mensen zitten vast in een kringetje van gedrag en bewegen/trainen.
Bij een PASSIEVE leefstijl (bank hangen, TV kijken, achter je PC) heb je ieder uur afbraak van spiermassa. Dit maakt dat de energiecentrales (mitochondriën) in je spieren afnemen waardoor jij steeds meer moe bent en geen zin meer hebt om iets actiefs te gaan doen.
Het is dus een logisch vervolg op het gedrag dat wordt vertoond. Om dit te doorbreken is het belangrijk dat je een regel gaat stellen om te bewegen.

Je kunt ook eens bijhouden hoeveel uren jij per dag zit. De uitkomst zal verrassend zijn.😉

Mijn BASISREGEL in mijn leefstijl is altijd:
Voordat ik ga zitten op de bank, MOET ik actief geweest zijn. Dit kan zijn wandelen, huis doen, tuin doen, koken of wat dan ook. Ik moet van mezelf een reden hebben om te zitten.

Klinkt dwangmatig maar is gewoon een leefstijl ding en voelt voor mij heel erg goed!! 😊

Ik hoop dat ik je heb kunnen motiveren om eens na te denken wat jouw eerste stap zal zijn naar een actiever leven.
Veel beweeg en train plezier.

Over mij

Met aandacht en respect help ik jou graag door het proces van afvallen en leefstijlverandering heen.

Gerelateerde artikelen

Sleutel tot vetverbranding en afvallen

Sleutel tot vetverbranding en afvallen

We willen allemaal het overtollige vet kwijtraken maar hoe gaan we dit doen dan?
Er zijn veel manieren om af te vallen. Sappen kuren, koolhydraat-arm eten, calorieën tellen, heel weinig eten en ga zo maar door.
Eigenlijk is er maar 1 ding wat je goed in balans moet houden en dat is “jouw bloedsuikerspiegel” en dus het hormoon insuline! Dit heeft alles te maken met WAT je eet en HOE VAAK je eet.

lees verder

1 Reactie

 1. Barbara Reurings

  Hallo Petra, wilde al heel lang gaan zwemmen, maar kon me niet motiveren. Nu ben ik deze week al twee keer gegaan en wel direct naar het ontbijt. Het was heerlijk

  Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin