Home » Blog » Tips » Keelpijn en uit je mond stinken in de ochtend? Hoe komt dat?
Stink jij uit je mond, keelpijn in de ochtend, mond gezondheid, leefstijl

Keelpijn en uit je mond stinken in de ochtend? Hoe komt dat?

door | 26 jan, 2021 | Tips

Heb jij dat soms ook? Dat je denkt dat je ziek gaat worden omdat je lichte keelpijn voelt in de ochtend? Of dat je wakker wordt met een vreselijke lucht uit je mond?
Dit heeft alles met de speekselklieren te maken.

In je mond zitten vier puntjes. Twee ervan zitten aan de binnenkant van de wang. Tegenover de bovenste rij tanden, vrijwel in het midden. Hier voel je rechts en links een kleine verhoging. Dit zijn speekselklieren. Die andere twee puntjes (speekselklieren) liggen onder de tong, rechts en links van het velletje waar je tong mee vastzit.
Uit deze vier puntjes komt speeksel.

Uit de wangkliertjes komt speeksel als er aanleiding voor is, zoals bij voedsel. Uit de openingen onder de tong komt altijd speeksel, geproduceerd door de Hoofd Speekselklieren die je kunt voelen als je vanuit de keel richting de kaken gaat. Het zijn de twee zachte, ronde verhogingen die je dan voelt. Dit zijn de Hoofden! Er komt uit de speekselklieren onder de tong driekwart tot een liter speeksel per dag. Deze produceren altijd speeksel.

In speeksel zit een pijnstiller met een veel sterkere werking dan morfine. Dit wordt opiorfine genoemd.  Natuurlijk produceren we er maar een kleine hoeveelheid van want het speeksel moet ons natuurlijk niet compleet verdoven.
Omdat onze mond bijzonder gevoelig is, heeft deze kleine hoeveelheid een bepaalde werking.
In de mond zitten veel meer zenuwuiteinden dan elders in het lichaam: een heel klein pitje of zandkorreltje in ons voeding merken wij gelijk op. Een klein wondje die elders op het lichaam niet zou opvallen, doet in de mond ontzettend pijn en voelt als giga groot.
De keel krijgt ook te maken met deze pijnstiller bij het doorslikken van het speeksel waardoor een beetje keelpijn niet opgemerkt wordt. Zonder de pijnstillers in ons speeksel zou dit allemaal nog erger zijn!

Doordat we tijdens het kauwen een extra hoeveelheid van deze speekselstoffen uitscheiden, heb je na het eten altijd minder last van keelpijn en doen ook kleine wondjes in je mond minder pijn.
Je hoeft er niet persé voor te eten, je kunt ook op kauwgum kauwen om meer van deze speekselstoffen uit te scheiden.

In de nacht, tijdens onze slaap, produceren de speekselklieren minder speeksel en dus ook minder opiorfine. Dit is de reden waarom je in de ochtend soms kunt opstaan met het gevoel dat je een keelontsteking krijgt. Als je een tijdje uit bed bent, merk je ineens dat de keelpijn weg is. Handig hè?

Speeksel beschermt de mond ook tegen foute bacteriën. Je kunt het als een vangnet voor foute bacteriën zien. Er zitten niet overdreven veel bacteriedodende stoffen in speeksel, net zoals er niet zoveel opiorfine in zit, want we hebben ook een bepaalde hoeveelheid kleine wezentjes nodig in onze mond.

In de nacht produceren we weinig speeksel waardoor de bacteriën vrij spel hebben. Ze worden niet door ons speeksel in toom gehouden. Dit is waarom je in de ochtend uit je mond stinkt en gelijk je tanden wilt poetsen. Gelukkig start de speekselklier gelijk met jou zijn dag weer 😊
Tandenpoetsen voor het slapen gaan is ook een goed idee. Het vermindert het aantal bacteriën in de mond, zodat je de nacht met minder bacteriën in de mond gaat slapen.

Als je overdag ook uit je mond ruikt dan heb je nog niet genoeg sterk ruikende bacteriën kunnen verwijderen. Dan kan een tongschraper werk doen maar ook kauwgum kauwen zorgt voor meer speeksel, zodat deze bacteriën kunnen wegspoelen.
Gebruik gewoon standaard elke poetsbeurt een tongschraper, zodat je dit probleem gewoon al voor bent! 😉

Over mij

Met aandacht en respect help ik jou graag door het proces van afvallen en leefstijlverandering heen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin