Afvallen

Afvallen kun je leren🍏🍎🍊🍋

Motivatie? Discipline? Wilskracht?
Zijn dit karaktereigenschappen of kun je deze trainen ongeacht je DNA? Het zou mooi zijn als je dit kon trainen, toch? Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan hiernaar en het resultaat?
Je kunt het beïnvloeden!

HOERA!
Maar hoe?
Door jezelf slimme trucjes aan te leren, komen ze..
We maken de hele dag door allerlei keuzes, misschien denk je dat je een ‘vrije wil’ hebt in het maken van deze keuzes, maar stiekem schuilt er een hele hoop achter.

Je hebt bewust gedrag en onbewust of automatisch gedrag. 95% is op een dag onbewust/automatisch gedrag en maar 5% is bewust gedrag. Je hebt een dag gewerkt; dat ging prima maar het gesprek op die dag met je baas over jouw functioneren; daar moest je ‘s avonds nog even over nadenken en het op een rijtje zetten. Je dagelijkse taken op het werk is dus die 95% onbewust gedrag (wat je altijd al deed) en dat gesprek met je baas is die kleine 5% (dit kwam onverwachts).

Wist je bijvoorbeeld dat voedings- en bewegingskeuzes een onbewust gedrag of automatisch gedrag zijn. Dagelijks gedrag is onbewust-/automatisch gedrag/een gewoonte. Het zou toch wat zijn als je bij het opstaan al diep moet nadenken hoe je ook alweer je pyjama uitdeed of je tanden moest poetsen maar ook dat ene bakkie koffie die je altijd neemt bij het opstaan of altijd een cracker eten.
Dit is dan ook de reden dat wanneer jij voeding en/of beweging wil gaan veranderen, dat je dat dus met kleine stapjes moet doen. Wanneer je teveel in één keer wil gaan veranderen kunnen je hersenen dat niet allemaal aan.

Voor een leefstijlverandering heb je dus je BEWUSTE gedrag nodig en die gebruik je op een dag dus maar heel weinig, 5%. Hoe meer keuzes je moet maken op een dag, hoe minder discipline je over hebt aan het einde van de dag? Hierdoor worden keuzes maken gemakkelijker de ‘comfortabele keuze’ of wel de automatische/gewoonte keuze. Je kiest voor wat je altijd al deed!!

Zo is het handig om je boodschappen (voeding) en kleding al in een plan klaar te hebben zodat je daar geen keuzes in hoeft te maken. Scheelt alweer veel moeilijke keuzes! Maak het jezelf makkelijk😀

Ook beïnvloed de hoeveelheid slaap die je hebt gehad je bij het maken van keuzes. Hoe vermoeider je bent, hoe ‘slechter’ je keuzes worden. Je hebt er kort gezegd gewoon geen puf voor om bewust te kiezen. Of eigenlijk: hoe meer je voor gemakzucht en comfort gaat.
Zorg dus voor voldoende nachtrust!

Lichaamshouding
Dit wordt leuk, want wist je dat je lichaamshouding invloed heeft op je hersenen?
Dat door rechtop te zitten je automatisch zelfverzekerder overkomt én je ook zo voelt?
Dat wanneer je je mondhoeken omhoog krult (alsof je lacht) dit automatisch een seintje naar je hersenen stuurt waardoor je humeur verbetert?
Zo zeg ik tijdens mijn ochtend wandeling tegen mezelf; hoe lekker en gezond het is dat ik al buiten loop! Ik sterk het vaak nog aan om het nogmaals tegen de hond te zeggen! Allemaal trucjes in lichaamshouding om je hersenen een positief signaal te geven.

Zo is er een heel boeiend onderzoek geweest waaruit blijkt dat het fysiek naar iets toelopen je hersenen stimuleert om dit te doen/kopen/etc.
Dus wanneer je lichaam actief op iets afstapt, registreert je brein dit en zal je brein hier opnieuw de waarde/de lekkerheid/ het plezier ervan gaan berekenen.
Gek he? Dus hoe kunnen we dit in ons voordeel laten werken?

Ga erop af! BEWUST GEDRAG!!
Letterlijk op iets aflopen, waar je geen zin in hebt, geen trek in hebt of wat dan ook, maar wéét dat dit goed voor je is (doelen/gezondheid/fit/schoolwerk/to do’s) is de eerste stap.

Het kan de administratie map zijn waar je nog allerlei bonnen in moet verwerken:
LOOP NAAR DE MAP EN SLA HEM EVEN OPEN.
Of je ochtend workout:
LOOP NAAR DE LADE MET JE SPORTKLEDING EN KLEED JE AAN.
Van te voren een discussie aan gaan in je hoofd is vermoeiend voor je wilskracht en zal je discipline aan het einde van de dag uitputten.

Lach terwijl je het doet
Ja, heel bizar dit, maar het gaat écht werken. Al is het alleen maar het krullen van je mondhoeken (en dan wel omhoog!) dit geeft ook weer signalen door naar je hersenen. Het is wat acteerwerk, maar echt, er gebeurt zoveel meer tussen je lichaamsbewegingen en je hersenen dan je door hebt.

En nu jij..Laten we het nu praktisch en toepasbaar maken voor in jouw leven, ik neem hier als voorbeeld “sporten in de ochtend” maar je kunt hier zelf elke gewoonte/activiteit/to do invullen die jij maar wilt; waar je wat extra discipline bij kan gebruiken.

1. De trigger
Je kiest hier wat de trigger is. Dit kan hetgeen zijn waar je van ‘weg dient te blijven’ of juist wat je wilt ‘toevoegen’. Ik zou hier nu ‘wandelen‘ kunnen invullen als trigger.

2. De actie
Dit heeft te maken met je lichaamshouding. Je gaat dus ergens op af, of juist niet. Dit wordt voor mij ‘lopen richting mijn wandelschoenen en deze aantrekken’. De actie die daaraan gekoppeld is, is dat ik gewoon naar buiten ga en de dijk op loop als begin van mijn wandel route. Niet nadenken, gaan. Actie. En oh ja, mondhoeken omhoog gekruld! 🙃

3. Beloning
Ja zeker, hier gaan wij mensen ook goed op. Een beloning voor hetgeen dat we hebben gedaan. Nu is het voor mij niet de bedoeling dat ik na elke wandeling in de ochtend een stuk taart ga eten. Maar een heerlijke kop koffie, of een heerlijk gezond ontbijtje enz. Ik ga voor het eerste en dat doe ik zeker 5 á 6 dagen in de week. Het hoeven geen lange wandelingen te zijn, het gaat erom dat de gewoonte wordt opgebouwd.

4. Herhalen
Hoe meer je het herhaalt, hoe makkelijker het wordt. Hoe eerder je de resultaten ervan gaat zien en hoe motiverend dat vervolgens weer werkt. Je kunt zo wisselen met je beloningen om het leuk te houden maar je kunt dit ook gebruiken voor het aanleren van nieuwe gewoontes.

Als ik je één tip mag geven: kies 1 gewoonte, ga er niet direct 5 aanpakken. Dan ga je voorbij het hele doel van je ‘brein trainen’ aangezien je weer 5 keer keuzes moet maken die buiten je comfortzone liggen.

Veel succes.
Lieve groetjes van,
Petra

Recente artikelen

3 Tips voor een blijvende leefstijl-verandering

We willen het allemaal; ‘AFVALLEN en FITTER ZIJN’ maar waar moet je beginnen in jouw…

10 maanden geleden

Zoete aardappel pindasoep

Een explosie voor je smaakpapillen. Het zoete van de aardappel samen met de pindakaas maakt…

11 maanden geleden

AFVALLEN = Gewoonte – Automatisme – Routine

Je vraagt je vast vaak af hoe die ene vriendin zo goed afvalt of waarom…

1 jaar geleden

Franse kipstoof

Deze makkelijk kipstoof is in een handomdraai gemaakt. Wordt lekkerder wanneer hij een tijdje staat.…

1 jaar geleden

Hoe kom ik van mijn snaaibuien af?

We hebben het allemaal weleens; lekkere trek, zin om te snaaien, vreten. De één heeft…

1 jaar geleden

Appelbrood

Dit appelbrood kun je als 'koekje' bij de koffie, als lunch of als ontbijt inzetten.…

2 jaar geleden