Recepten

Gegrilde tomaten met knoflook en basilicum

Tomaten zitten vol met lycopeen. Lycopeen is een krachtige antioxidant, een ontstekingsremmer dus. Lycopeen maakt deel uit van de groep fytonutriënten die bekend staan als de carotenoïden. Fytonutriënten zijn voedingsstoffen die alleen in planten zitten; fyto betekent plant. De familie van de carotenoïden is verantwoordelijk voor de gele, oranje of rode kleur van de diverse vruchten en groenten.

Lycopeen is alleen in vet oplosbaar en neemt je lichaam dus beter op wanneer je het eet in combinatie met wat vetten. Vandaar de olijfolie over je salade.
Wat je ook moet weten is dat lycopeen pas bioactief wordt na verhitting. Door verhitting van de tomaat wordt de celstructuur kapot gemaakt en komt de lycopeen makkelijker vrij en zorgt er zo voor dat het beter opneembaar is voor ons lichaam.

Veel kant en klaar producten van tomaten die al verhit zijn geweest, zijn dus eigenlijk niet eens zo’n slecht idee. Vaak is het nadeel bij deze producten dat er veel suiker en e-nummers aan toegevoegd worden en dan zijn ze ineens niet meer zo gezond.

Tomatensaus, pastasaus op basis van tomaten, tomatensap en ketchup doen het dus best goed 😊
Controleer wel de hoeveelheid suiker en toevoegingen want dat is nl het slechte deel van het product. Er zit vaak veel verschil in hoeveelheden suiker per merk van een product. Check dit op het etiket!

2 personen:

2 bakjes cherry tomaten á 250 gram
2 tenen knoflook
3 el olijfolie
paar takjes basilicum
peper en zout

Snijd de tomaatjes door midden en verdeel ze in een ovenschaal. Meng de olie met de knoflook en verdeel over de tomaten.
Zet in een oven van 180 graden voor 15 minuten. Breng op smaak met de basilicum, peper en zout.
Eet dit met volkoren pasta of courgette pasta.

Enjoy!

Delen
Gepubliceerd door:
Petra Vink

Recente artikelen

3 Tips voor een blijvende leefstijl-verandering

We willen het allemaal; ‘AFVALLEN en FITTER ZIJN’ maar waar moet je beginnen in jouw…

1 jaar geleden

Zoete aardappel pindasoep

Een explosie voor je smaakpapillen. Het zoete van de aardappel samen met de pindakaas maakt…

1 jaar geleden

AFVALLEN = Gewoonte – Automatisme – Routine

Je vraagt je vast vaak af hoe die ene vriendin zo goed afvalt of waarom…

1 jaar geleden

Franse kipstoof

Deze makkelijk kipstoof is in een handomdraai gemaakt. Wordt lekkerder wanneer hij een tijdje staat.…

1 jaar geleden

Hoe kom ik van mijn snaaibuien af?

We hebben het allemaal weleens; lekkere trek, zin om te snaaien, vreten. De één heeft…

2 jaar geleden