Home » Blog » Geen categorie » Sleutel tot vetverbranding en afvallen

Sleutel tot vetverbranding en afvallen

door | 14 jul, 2022 | Geen categorie

We willen allemaal het overtollige vet kwijtraken maar hoe gaan we dit doen dan?

Er zijn veel manieren om af te vallen. Sappen kuren, koolhydraat-arm eten, calorieën tellen, heel weinig eten en ga zo maar door.
Eigenlijk is er maar 1 ding wat je goed in balans moet houden en dat is “jouw bloedsuikerspiegel” en dus het hormoon insuline! Dit heeft alles te maken met WAT je eet en HOE VAAK je eet.

WAT je eet heeft invloed
Alles wat jij eet en drinkt bestaat uit koolhydraten, vetten en/of eiwitten. Deze voedingsstoffen hebben allemaal een ander effect in jouw lichaam. Er zijn veel onderzoeken geweest naar de effecten van de verschillende voedingsstoffen.
Mensen vielen af op een dieet van 1500 calorieën per dag aan voornamelijk vetten, ze bleven ongeveer gelijk bij voornamelijk 1500 calorieën aan eiwitten en ze kwamen aan op een dieet van 1500 calorieën aan koolhydraten.
Dit heeft alles te maken met het feit dat je lichaam bij het eten van koolhydraten het hormoon insuline aanmaakt. Insuline is het hormoon dat bepaalt of je lichaam in staat is om vet te verbranden of dat het dit vet lekker vasthoudt. Daar zit de sleutel tot het afvallen.

Een bloedsuikerspiegel, insuline? Wat is dat?
Je lichaam heeft energie nodig. Door het eten van koolhydraten krijg je energie. Met koolhydraten bedoel ik alle suikers en zetmeel in jouw voeding. Deze energie krijg je omdat het eten van deze suikers en zetmeel ervoor zorgt dat het glucosegehalte in je bloed stijgt. Dit wordt ook wel je bloedsuikerspiegel genoemd.

Energie
Zodra je bloedsuikerspiegel stijgt, krijgt je alvleesklier een seintje om het hormoon insuline aan te maken. Insuline is namelijk nodig om de glucose naar je cellen te brengen waar ze nodig zijn om energie te geven. Dit kunnen je spiercellen zijn maar ook cellen in je hersenen zodat je helder kunt denken. Is er een overschot aan suikers dan slaat het lichaam dit op in de voorraadkamer voor barre tijden: je vetcellen. Door dit alles daalt je bloedsuikerspiegel weer. Tot zover is er niets aan de hand, je lichaam werkt perfect.

Overvloed aan zetmeel en suiker
We zijn niet gebouwd als mens op de overvloed van (zoete) voeding en granen die we heden ten dage hebben. We zijn gebouwd op schaarste. Door het te vaak en teveel eten van suikers en geraffineerde koolhydraten raakt je bloedsuikerspiegel uit balans en word je ongevoelig voor het hormoon insuline. Suikers en geraffineerde koolhydraten kunnen zijn; wit brood, krentenbollen, croissants, pistoletjes, cracottes, snoep, koek, vruchtensappen, frisdranken, Japanse mix, enz..

Hoge pieken en lage dalen in je bloedsuikerspiegel
Deze koolhydraten zorgen voor een suikerpiek gevolgd door een stoot insuline. Je lichaam wil zo snel mogelijk van het overschot aan suiker af, het wil terug naar normaal. Dit herken je misschien wel als een lunchdip; na het eten van vier boterhammen met een kop koffie voel je je moe. Eigenlijk heb je nog zin in een mars.
Of je krijgt een dinerdip na het eten van een bord pasta. Languit op de bank lijkt de enige aantrekkelijke optie. Herkenbaar? Dat is het dal in je bloedsuikerspiegel.

Je insuline heeft dan zo hard gewerkt dat er een dal is ontstaan in je bloedsuikerspiegel. Na twee uur is je bloedsuikerspiegel zo laag dat je lichaam opnieuw om energie vraagt. Voor jou voelt dat als honger die jou aanzet tot eten. Voor je het weet, rol je van suikerpiek naar suikerpiek en eet je de hele dag door. Enne…je lichaam vraagt met een ‘dip’ niet om een bak tomaten maar juist om suikerrijke/koolhydraatrijke voeding! Er circuleert in dit geval vaak en veel insuline in je bloed.

Wat je moet weten:

Zolang er insuline in je bloed circuleert, stopt je lichaam met het verbranden van vet.

Eten betekent voor het lichaam energie opslaan en in een periode van niet eten verbruikt het lichaam energie in de vorm van vetten. Het lichaam kan namelijk niet energie opslaan en tegelijkertijd energie (vet) verbruiken.
Je lichaam is bij het eten van te vaak en te veel zetmeel en suikers gewend om daar energie van te nemen en is het ‘vet’ verbranden eigenlijk een beetje verleerd.

Als je dit leest dan snap je al waar ik naartoe wil:
Ja inderdaad, het doorbreken van deze vicieuze cirkel van pieken, dalen, honger, eten en moe en lusteloos zijn.

Hier een paar simpele tips om mee te beginnen:

  • Eet 3 maaltijden per dag en niet meer; laat je lichaam weer vet verbranden.
  • Zorg voor voedzame maaltijden; goede eiwitten, vetten en de trage koolhydraten.
  • Eet niet teveel; ook een overvloed aan eten geeft een piek in de bloedsuikerspiegel.
  • Ook koffie, alcohol, snelle koolhydraten, zetmeel, chemische E-nummers in je voeding en stress in je leven zorgt voor een insulineboost.
    Het gaat dus niet alleen om zoetigheid. Probeer al deze elementen ook langzaam maar zeker af te bouwen.

Je ziet dus dat alleen calorieën tellen jou niet gaat helpen.
Probeer te luisteren naar jouw lichaam. Wat vertelt het jou?

Een suikerverbrander is altijd moe en futloos. Een vetverbrander is altijd fit en heeft genoeg energie.

Wanneer je dit verschil kunt aanvoelen, kun jij net als ik ook eten op gevoel en hoef je nooit meer calorieën te tellen. HOE FIJN IS DAT?

Over mij

Met aandacht en respect help ik jou graag door het proces van afvallen en leefstijlverandering heen.

Gerelateerde artikelen

Bewegen en trainen.. 💪🏽

Bewegen en trainen.. 💪🏽

Ja het klinkt weer als ‘gezeur’ maar bewegen/trainen vind ik het allerbelangrijkste punt in een gezonde leefstijl. Beweging wordt vaak overschat. In tegenstelling tot voeding, dat wordt vaak onderschat. 

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin