Home » Blog » Gedragsverandering » 3 Tips voor een blijvende leefstijl-verandering

3 Tips voor een blijvende leefstijl-verandering

door | 1 mrt, 2024 | Afvallen, Gedragsverandering, Tips

We willen het allemaal; ‘AFVALLEN en FITTER ZIJN’ maar waar moet je beginnen in jouw leefstijl met het maken van veranderingen voor een blijvend resultaat?
Het is verstandig om rustig een kleine verandering in te zetten en ook niet teveel veranderingen tegelijk.

Eerst ga je kijken naar ‘jouw’ huidige eet- en leefstijl en kijkt waar jij simpel een verandering kunt maken die past bij jouw doel. Een verandering moet langzaam groeien en je moet er een goed gevoel bij hebben dan past het bij jou en kan het een definitieve leefstijlverandering worden.

Een leefstijl-verandering heeft alles met jouw hersenen te maken

Wanneer je begrijpt hoe dat werkt, kun je het gaan toepassen.

Nu besluit je om een andere weg te nemen, 20 meter verderop. Het nieuwe pad is nog compleet begroeid met takken, veel gras en begroeiing op de grond. Je moet dus met een hakmes dat nieuwe pad belopen en gaande weg ‘jouw nieuwe looppad’ maken!
Dit pad moet je vele weken/maanden belopen en vrij maken van takken en onkruid totdat het een goed begaanbaar pad is geworden. Langzaam groeit het ‘oude’ pad weer dicht en loop je dagelijks jouw nieuwe looppad.

De”constante herhaling” moet zorgen voor een
“gewoonte, routine, automatisme

Mensen voelen zich het comfortabelst als ze blijven herhalen wat ze doen. Kost weinig energie dus comfortabel voor de hersenen.

Zo werkt dat ook met een leefstijl verandering:
Je kiest al jaren voor dezelfde dingen dus de prikkeloverdracht voor bijvoorbeeld ‘altijd koek bij de koffie’ of ‘altijd twee keer je bord opscheppen’ is een neuraal pad geworden in je hersenen en dus een gewoonte geworden.

Door consequent en bewust andere keuzes te gaan maken, slijt het oude pad en maak je nieuwe wegen begaanbaar. Je verandert jouw ‘ongezonde’ gewoontes in gezonde gewoontes die bij jouw doel passen.

Maak de verandering niet te groot want dat activeert het deel van de hersenen die juist een tegenreactie/angstreactie oproept. In dit geval ga je kiezen voor ‘makkelijk’ en zal jouw poging tot verandering mislukken.
Door het maken van kleine veranderingen kun je die angstreactie als het ware omzeilen en heeft jouw leefstijl-verandering grote kans van slagen. Liever met regelmaat wat kleine aanpassingen dan in één keer een complete leefstijl-verandering.

Maak kleine veranderingen voor een groot resultaat

Top 3 van kleine leefstijl-veranderingen:

 1. Bouw routines/rituelen in jouw leefstijl;
  Ik heb voor veel dingen ritueeltjes ingebouwd. Ik heb mijn routines gekoppeld aan gezonde gewoontes.
  In de ochtend opstaan, wassen, aankleden, wandelschoenen aan en eerst 45 tot 60 minuten wandelen. Ik voel me dan de hele dag fit.
  Voor het avondeten, alle ingrediënten klaarzetten, snijden, restjes erbij verwerken, gaar maken en voilà.
  Voor elke maaltijd 2 glazen water drinken.
  De afspraak maken met jezelf dat je op de werkvloer niet meedoet aan allerlei traktaties en ga zo maar door…..

  Wanneer ik dit een dag loslaat lukt dat nog wel maar zodra ik hier dagenlang van afwijk ga ik mezelf rot voelen en dat rotte gevoel zorgt ervoor dat ik die routines zo goed mogelijk blijf hanteren. Handig toch? Ik beloon mezelf dus eigenlijk met een “super goed Wanneer ik dit een dag loslaat lukt dat nog wel maar zodra ik hier dagenlang van afwijk ga ik mezelf rot voelen en dat rotte gevoel zorgt ervoor dat ik die routines zo goed mogelijk blijf hanteren. Handig toch? Ik beloon mezelf dus eigenlijk met een “super goed.

  Maak een routine van gezond gedrag wat past bij jouw doel

 2. Bij 2 maaltijden groenten eten:
  Om meer groenten te eten, kun je in 2 maaltijden groenten toevoegen. Door in een smoothie een hand spinazie, courgette of een gekookt bietje te doen, een bakje rauwkost bij de lunch of een heerlijke lunch salade verhoog je de groente inname aanzienlijk.

  Maak het jezelf niet moeilijk om allerlei spannende recepten te gaan maken maar start met gewoon een bakje tomaten, wortel, radijs, komkommer, restjes groenten enz.

  Ook is het een idee om bij de minder gezonde maaltijden groenten toe te voegen. Niet om alleen maar gezond te eten maar om je lichaam toch iets te geven waar het mee kan herstellen en bouwen. Gun jezelf een gezond lijf. Houd het simpel & compact.

 3. Investeer in je gezondheid:
  Wanneer je iets meer geld uitgeeft aan je gezondheid betekent dat eigenlijk dat je jezelf de moeite waard vindt. Dat je jouw eigen gezondheid serieus neemt. Je geeft waarde aan je gezondheid en wilt er niet op een goedkope of gratis manier mee omgaan.

  Zo investeer ik in een paar ‘goede’ keuken apparaten waarmee ik goed voeding kan bereiden. Bijna niets is daardoor moeilijk om te maken.
  Ook investeer ik in mijn sporten en supplementen. Hoe ouder ik word, hoe belangrijker ik dit ga vinden.🦾
  Ik wil mijn opbouw en herstel zo goed mogelijk behouden.

Belangrijk om te weten:
Gezonde en verse voeding is vaak wel duurder maar kijk eens wat je bespaart wanneer je al die ongezonde voeding niet meer koopt. Woh, dat is best een flink bedrag. Reken maar eens uit wat er nu in jouw kast ligt wat je eigenlijk ‘niet had willen kopen.

Vind jij het moeilijk om zelf te werken aan een leefstijl-verandering? Dan ben je van harte welkom in mijn praktijk.
Leuk als je een keertje bij mij langskomt. 😀

Lieve groetjes van Petra 🍏

Over mij

Met aandacht en respect help ik jou graag door het proces van afvallen en leefstijlverandering heen.

Gerelateerde artikelen

Diverse sausjes voor rauwkost

Diverse sausjes voor rauwkost

Door zelf sausjes te maken leer je creatief te zijn met smaken en hoe simpel jij een gezonde versie als dip op tafel kunt zetten. Lekker bij rauwkost of lekker bij de gourmet of fondue. Maak een feestje van jouw rauwkost met dip.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin