Home » Blog » Gedragsverandering » De beste tip om stress te verminderen

De beste tip om stress te verminderen

door | 14 jul, 2022 | Gedragsverandering, Informatie, Tips

Stress. Iedereen heeft weleens te maken met stress. De één meer dan de ander.
Ieder mens gaat anders om met stress. Waar de één geen probleem van maakt, kan de ander diep van in de put raken. Zelfs in de beleving van stress is ieder mens dus uniek.

Het nadeel van stress is dat het zich in allerlei lichamelijke klachten kan gaan uiten: hormonale disbalans (overgangsklachten verergeren), hart- en vaatziektes, depressies en ga zo maar door. Dit is wat je natuurlijk niet wilt.

Jaren geleden schreef ik dit artikel. Hiermee wilde ik aangeven dat iedereen vervelende dingen meemaakt maar dat het erom gaat wat je ermee doet. Hoever dompel jij je onder in het probleem. Lees het en pik eruit wat bij jou past;

“Ik huppel soepel en gladjes door het leven maar dan is het daar, in de privé sfeer, een bericht wat mij emotioneel zeer aangrijpt. Ik ben van slag maar weet me gelukkig snel tot de realiteit terug te roepen.

Ik overdenk alle kanten van het probleem en ben in overleg met mijzelf hoe ik dit emotioneel wil gaan aanpakken. Dit overleg duurt uiteraard enige dagen. Wat ik jullie kan vertellen; “De opvliegers ontstonden echt  van de ene op de andere dag! Mijn nachten waren onderbroken in blokken van twee uur. Mij hart beukte in mijn borstkas. Mijn hoofd maalde maar door en door. Veel klachten ontstonden en ik herkende ze gelijk vanuit mijn praktijk. Opvliegers, slechte concentratie, niet meer helder kunnen nadenken. Allemaal het gevolg van disbalans in mijn lichaam en dat allemaal door stress.

STRESS is een super trigger voor allerlei klachten dat wisten jullie al. Wat belangrijker is om te melden; Wat heb ik ermee/eraan gedaan heb??

Het probleem op zich daar kon ik geen invloed op uitoefenen (of super weinig), het is eigenlijk het probleem van de ander. Ik heb nagedacht over hoe ik mijzelf het beste kon opstellen om er zo min mogelijk lichamelijke (opvliegers, slecht slapen) en geestelijke (warrig, slechte concentratie)  klachten van te krijgen.  Ik keek naar mezelf en keek naar waar ik wel invloed op zou hebben.
Hetgeen ik wel kon aanpakken, heb ik ook aangepakt.
Nou, dat was dus ‘ME, MYSELF AND I’:

  • me richten op dingen die mij energie geven
  • ik doe ademhalingsoefeningen om te ontspannen (soms een paar keer per dag)
  • het probleem vooral positief en reëel te benaderen
  • misschien wel de belangrijkste: ik heb een duidelijke grens gesteld aan mezelf om mee te gaan in de emoties van ‘het probleem’ >> tot zover en niet verder!!
  • welke voeding ik eet heeft ook invloed dus ik let extra op mijn keuze (geen snelle koolhydraten, niet teveel slechte vetten, weinig alcohol)
  • iedere dag wandelen (deed ik al maar nu extra lekker)
  • krachttraining om me sterk te voelen en ook te zijn
  • En niet te vergeten: ZORG VOOR REGELMAAT EN RITME; continuïteit zorgt voor rust in je hoofd, daardoor minder negatieve energie!!

Dit “stress-plan” heeft mij toentertijd erg geholpen en me er goed doorheen getrokken. De klachten waren duidelijk minder en langzaam voelde ik me weer de oude worden. Wauh, wat een invloed heeft stress op je lichaam en geest maar vooral hoe je er zelf mee omgaat.

Wees dus bewust van wat JIJ ZELF kunt veranderen in stress volle tijden!
Pak zelf de regie en verander de dingen waar jij WEL invloed op hebt.
Denk hier eens over na!!!

Iedereen heeft weleens periodes met stress, in wat voor vorm ook.
De ‘duur’ en de ‘invloed’ die de stress op jou heeft?
Die bepaal jij zelf! 

Dit was een situatie van aantal jaren geleden maar nog steeds als er iets negatiefs gebeurt, denk ik terug aan de stappen die ik toen maakte. Voor mij is dit een houvast in slechtere tijden. Het loodst mij door moeilijke tijden heen.
Ik hoop dat jij er iets mee kunt en jouw stress periodes hier ook wat makkelijker door worden.

Veel succes.
Liefs,

Petra 😉

Over mij

Met aandacht en respect help ik jou graag door het proces van afvallen en leefstijlverandering heen.

Gerelateerde artikelen

Wat je moet weten over suiker 🧁🍰🎂

Wat je moet weten over suiker 🧁🍰🎂

We vinden het allemaal heerlijk. Af en toe een zoet lekkernij. Wij als mens kunnen echt genieten van dat zoete momentje. Sommige mensen eten het zo vaak dat je wel kunt spreken van een ‘suikerverslaving’. Vanuit onze natuur hebben wij een voorkeur voor de smaken ZOET, ZOUT en VET. In dit artikel wil ik het hebben over de zoete smaak.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin