Home » Blog » Recepten » Gegrilde tomaten met knoflook en basilicum
Gegrilde tomaten

Gegrilde tomaten met knoflook en basilicum

door | 23 apr, 2021 | Recepten

Tomaten zitten vol met lycopeen. Lycopeen is een krachtige antioxidant, een ontstekingsremmer dus. Lycopeen maakt deel uit van de groep fytonutriënten die bekend staan als de carotenoïden. Fytonutriënten zijn voedingsstoffen die alleen in planten zitten; fyto betekent plant. De familie van de carotenoïden is verantwoordelijk voor de gele, oranje of rode kleur van de diverse vruchten en groenten.

Lycopeen is alleen in vet oplosbaar en neemt je lichaam dus beter op wanneer je het eet in combinatie met wat vetten. Vandaar de olijfolie over je salade.
Wat je ook moet weten is dat lycopeen pas bioactief wordt na verhitting. Door verhitting van de tomaat wordt de celstructuur kapot gemaakt en komt de lycopeen makkelijker vrij en zorgt er zo voor dat het beter opneembaar is voor ons lichaam.

Veel kant en klaar producten van tomaten die al verhit zijn geweest, zijn dus eigenlijk niet eens zo’n slecht idee. Vaak is het nadeel bij deze producten dat er veel suiker en e-nummers aan toegevoegd worden en dan zijn ze ineens niet meer zo gezond.

Tomatensaus, pastasaus op basis van tomaten, tomatensap en ketchup doen het dus best goed 😊
Controleer wel de hoeveelheid suiker en toevoegingen want dat is nl het slechte deel van het product. Er zit vaak veel verschil in hoeveelheden suiker per merk van een product. Check dit op het etiket!

2 personen:

2 bakjes cherry tomaten á 250 gram
2 tenen knoflook
3 el olijfolie
paar takjes basilicum
peper en zout

Snijd de tomaatjes door midden en verdeel ze in een ovenschaal. Meng de olie met de knoflook en verdeel over de tomaten.
Zet in een oven van 180 graden voor 15 minuten. Breng op smaak met de basilicum, peper en zout.
Eet dit met volkoren pasta of courgette pasta.

Enjoy!

Over mij

Met aandacht en respect help ik jou graag door het proces van afvallen en leefstijlverandering heen.

Gerelateerde artikelen

Zondags maaltje

Zondags maaltje

Gegrilde broccoli met dip, tomatenkomkommer salade en zoete aardappel frietjes Ik at er een stukje gebakken kipfilet bij. Voor 2 personen: Broccoli...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin